İçeriğe geç

Bilirkişinin Sorumlulukları

Bilirkişilerin mahkeme tarafından görevlendirilmeleri ile başlayan bir sorumluluk süreci mevcuttur. Öncelikler bilirkişi tanımı 6754 sayılı Bilirkişilik Kanununda “Bilirkişi: Çözümü uzmanlığı, özel veya teknik bilgiyi gerektiren hâllerde oy ve görüşünü sözlü veya yazılı olarak vermesi için başvurulan gerçek veya özel hukuk tüzel kişisini,” denilerek tanımlanmıştır.

Bilirkişi kendisine yapılan görevlendirme ile tevdi edilen dava dosyasında, gerek keşif yaparak gerekse dava dosyasındaki bilgi ve belgelerden, yapılan görevlendirmede kendisinden istenen ve uzmanlık alanı kapsamındaki özel ve teknik bilgisi doğrultusunda tespite bulunarak rapor düzenler. Bu aşamada bilirkişi kendisine tevdi edilen dava dosyasından ve dosya kapsamındaki bilgilerin güvenliğinden de sorumludur.

Bilirkişi sorumluluğu dosyanın incelenmesi ve sonrasındaki raporunun teslimi ile bitmiş olmaz. Bilirkişi raporunun hükme esas alınması halinde sorumluluğu devam eder. Bilirkişi raporunda yapmış olduğu hata ya da ihmalden dolayı dava taraflarının zarara uğramasından da sorumludur. bilirkişi sorumlulukları

Bilirkişi görevlendirmesinin yapılmasından sonra kamu görevlisi konumunda olduğundan öncelikli olarak tarafsızlığını koruması için devlet güvencesi altında kamu görevlisi olarak raporunu düzenleyerek teslim eder. Ancak raporunda ki kasten veya ağır ihmali olması halinde zarar görenler öncelikle 6100 Sayılı Hukuk Muhakemeleri Kanununun 284. ve 285. Maddeleri gereği devlete karşı tazminat davası açabilirler. Ayrıca yapılan yargılamada bilirkişinin kasten veya ağır ihmali sonucunda zarar görenin zararının ispatlanması halinde devlet tarafında zarar görenin zararı giderilir. Ve bilirkişiye devlet tarafından rücu edilir.

Kanun Maddesi:

6100 SAYILI HUKUK MUHAKEMELERİ KANUNU

Bilirkişinin ceza hukuku bakımından durumu

MADDE 284 

(1) Bilirkişi, Türk Ceza Kanunu anlamında kamu görevlisidir.

Bilirkişinin hukuki sorumluluğu

MADDE 285 

(1) Bilirkişinin kasten veya ağır ihmal suretiyle düzenlemiş olduğu gerçeğe aykırı raporun, mahkemece hükme esas alınması sebebiyle zarar görmüş olanlar, bu zararın tazmini için Devlete karşı tazminat davası açabilirler.

(2) Devlet, ödediği tazminat için sorumlu bilirkişiye rücu eder. 

 

Diğer taraftan bilirkişinin kasten veya ağır ihmali dışında raporunun hükme esas alınması ile taraflardan birinin raporun hatalı olmasından dolayı zarar uğraması halinde de direk olarak borçlar kanunu gereği bilirkişiye dava açılabilir. Yapılacak yargılama sonucunda bilirkişinin ihmal, hata, yanlışlık gibi sebeplerle taraflardan birinin zarar gördüğüne hükmedilmesi halinde de bilirkişi sorumludur.

Kanun Maddesi:

6098 SAYILI TÜRK BORÇLAR KANUNU

A.Sorumluluk
I. Genel olarak

MADDE 49- Kusurlu ve hukuka aykırı bir fiille başkasına zarar veren, bu zararı gidermekle yükümlüdür.

Zarar verici fiili yasaklayan bir hukuk kuralı bulunmasa bile, ahlaka aykırı bir fiille başkasına kasten zarar veren de, bu zararı gidermekle yükümlüdür.

Bilirkişi Sorumluluk Sigortası

Bilirkişi bu sorumluluğunu ancak bilirkişi sorumluluk sigortası ile teminat altına alabilir. Bu sayede bilirkişiye devlet tarafından yapılacak rücular ve yargılama sonrasında bilirkişinin tazminat ödeme yükü teminat altına alınmış olur.

Bilirkişi sorumluluk sigortası ile bilirkişinin maddi ve manevi tazminat ödeme yükü teminat altına alınmıştır. Buna bilirkişi sorumluluk sigortası ile dava masrafları da dahil edilerek teminat altına alınmıştır.

Ayrıca bilirkişi sorumluluk sigortasının ek teminatları olan doküman kaybı da bilirkişiye tevdi edilen dava dosyasının kaybolması, çalınması, yanması, gasp edilmesi gibi durumlardaki dava dosyası dokümanlarının temini için yapılacak makul masraflarda sigorta teminat limiti kadar sigorta teminatı kapsamına alınmıştır. bilirkişi sorumlulukları

Bilirkişi sorumluluk sigortası ile bilirkişilik bölge kurulu tarafından bilirkişiye verilecek geçici süreli men cezası sebebiyle uğrayacağı gelir kaybı da teminat şartları kapsamında ve limiti ile teminat altına alınmıştır.

Bilirkişi sorumluluk sigortası ile; bilirkişi düzenlemiş olduğu raporun hükme esas alınması halinde raporundaki ihmal, hata, yanlışlık gibi insanı durumlar sonuncundaki kendisine yöneltilecek devlet rücu taleplerine ve yapılan yargılama ile verilecek hükümlere karşı teminat limitleri ile maddi, manevi ve dava masraflarına karşı sigorta güvencesi altına alınmaktadır.

Bilirkişi sorumluluk sigortası ile bir bilirkişinin insani durumlar olan hata, ihmal yanlışlık gibi durumlar sonuncundaki sorumluluğu teminat altına alınır. Bilirkişinin sorumluluğunu en geniş anlamda teminat altına alan ve ek teminatlar ile sigorta güvencesine alan ilk ve tek bilirkişi sorumluluk sigortası 6754 Bilirkişilik Kanunu ve Bilirkişilik Yönetmeliğinin yürürlüğe girmesinden sonra bir ihtiyaç haline gelmiş olup yapmış olduğumuz uzun süreli araştırma ve çalışmalar ile oluşturulmuştur.

Bilirkişiler için oluşan bu ihtiyacı en geniş anlamda teminat altına alan ilk ve tek sigorta ürünü olarak oluşturulan Bilirkişi Sorumluluk Sigortasını, yüksek özen ve dikkatle bilirkişilik görevini yerine getirerek rapor düzenleyen bilirkişilere sağladığı sigorta güvencesi ile bilirkişilerin görevlerinde daha rahat ve güvenle hareket etmelerine olanak sağlaması için bilirkişiler için hazır hale getirilerek bilirkişilerin hizmetine sunmaktan gurur duymaktayız.

bilirkişi sorumlulukları

bilirkişi sorumlulukları

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir