Bilirkişi Sorumluluk Sigortası Hakkında
Bilirkişiler, mahkemeler tarafından görevlendirildikleri dava dosyalarında keşif ve rapor düzenleme sırasında kamu görevlisi konumundadır. Bu sebeple düzenledikleri raporlar ile ilgili konularda gerek tarafsızlıklarını korumaları gerekse adil olarak özel ve teknik bilgilerini rapor halinde sunabilmeleri için kamu görevlisi konumlarından dolayı kasten veya ağır ihmalleri sonucundaki raporlarının hükme esas alınmaları sebebiyle tarafların zarar uğramaları sonucunda 6100 sayılı Hukuk Muhakemeleri Kanununun 284 ve 285. Maddelerine göre kendilerine direk olarak dava açılamamakta kamu görevlisi konumlarından dolayı zararın giderilmesi için devlete dava açılması gerekmektedir.
Davada yapılan yargılama sonucunda bilirkişinin kasten veya ağır ihmali sonucu gerçeğe uygun rapor düzenlememesinden kaynaklanan bir durum sonucunda zarar uğrayanların zararları devlet tarafından karşılanmakta ve aynı kanununun ilgili maddeleri gereği zararı tazmin eden devlet tarafından bilirkişiden rücu edilebilmektedir. Diğer taraftan ilgili kanun maddeleri bilirkişinin kasten veya ağır ihmali sonucunda oluşan zararları tazmin etmektedir. Fakat bilirkişinin raporunun düzenlemesi sonucu hata, ihmal, kusur gibi davranışları sonucu oluşan durumlarda zarar gören 6098 Türk Borçlar Kanununun 49. Maddesi gereği direk olarak kendisine de zararın tazmini için dava açılabilmektedir.
Bu dava ve rücu taleplerinde bilirkişinin yapacağı kasten davranışlarının korunacak veya savunulacak bir yönü bulunmamaktadır.
Bilirkişi Sorumluluk Sigortası Nasıl Oluştu?
Ancak bilirkişinin yapılan yargılama sonuncunda ağır ihmal, ihmal, hata, kusur, gibi diğer davranışları sebebiyle zarar görenler için bilirkişinin ödemek zorunda kalacağı zarar tazminatları bilirkişi sorumluluk sigortası limitleri kapsamında güvence altına alınmaktadır.
Bilirkişi sorumluluk sigortası yapılan yargılama sırasında davaya dahil olarak sigorta şirketi hukuk departmanı avukatları tarafından savunulacak ve dava sonuncunda bilirkişinin ödemesi gereken dava masraflarını maddi ve manevi tazminat miktarlarını poliçe limiti dahilinde karşılayacaktır.
Bilirkişilerin mevcut sorumluluklarını güvence altına alan en kapsamlı ve tek sigorta ürünü olan bilirkişi sorumluluk sigortası uzun çalışma ve araştırmalar sonucunda oluşturulmuştur.
Yukarıda belirtilen bilirkişinin ağır ihmal, ihmal, hata, kusur gibi davranışları sonucunda ödenecek tazminatlar ile güvence altına alınmasının yanı sıra bilirkişilik bölge kurullarının görev ve sorumlulukları arasında bulunan bilirkişi raporlarının kontrol ve denetlenmesi sonucunda verilecek 1 yıla kadar men cezalarına karşı ise BİLİRKİŞİ GEÇİCİ MEN CEZASI KLOZU ile de 30 güne kadar verilecek geçici men cezalarında bilirkişinin maddi mağduriyetini gidermek amacıyla 5.000TL’ye kadar bilirkişiye ödenecek tazminat ile de güvence sağlamaktadır.
Her bilirkişinin başına gelebilecek olaylardan biri de dava dosyası için görevlendirme yapıldıktan sonra dosyanın bilirkişiye tevdi edilmesi ile başlayan sorumluluğu sırasında dava dosyası ve eklerinin bilirkişinin evinden ofisinden veya aracında çalınması, yanması, gasp edilmesi hallerinde bilirkişinin dosyanın tekrar oluşturulması için yapacağı fotokopi, ulaşım gibi makul giderlerde olay başı 250TL yıllık ise 1.000TL limit ile karşılanmaktadır.
Bilirkişi olarak yapmakta olduğunuz kamu görevi için üzerinize düşen sorumluluklarınız için özel olarak düzenlenmiş bilirkişi sorumluluk sigortasına sahip olabilmek için yapmanız gereken gerekli formu doldurarak, site üzerinden veya telefon ile ürünün tek satıcısı konumundaki yüksek mesleki tecrübeye sahip SİGORTACI ARILAR SİGORTA ile iletişime geçmektir. Sonrasında bilirkişi sorumluluk sigortası hakkında uzmanlaşmış sigorta teknik personelleri ile görüşerek poliçenizi yaptırabilirsiniz.